Bike Packing

Bike-packen is een samentrekking van de woorden backpacken en biking. Het wijst op een manier om wat kleine tassen aan je fiets te hangen, zodat je een minimalistische kampeeruitrusting en bevoorrading kan meenemen om langere ritten te maken.


Je zou het vakantiefietsen 2.0 kunnen noemen. Maar waar de traditionele vakantiefietser zijn of haar fiets moest voorzien van voor- en/of achterdrager waaraan dan grote zijtassen werden gemonteerd, worden de tassen bij bike-packen rechtstreeks aan het frame, stuur of zadel gehangen zonder tussenkomst van een drager.

Dit voorkomt onder andere dat dragers kunnen lostrillen, maar het scheelt vooral gewicht. En de wat kleinere volumes van de tassen dwingen je tot het meenemen van weinig spullen. Hierdoor is het totale gewicht van fiets plus bagage vrij laag en kan je er nog steeds sportief mee rijden.

Voor wielrenners betekent dat vooral dat ze langere ritten kunnen maken en voor mountainbikers dat ze nog verder de rimboe in kunnen duiken. Bovendien is het een heerlijk gevoel dat je je ritten zo kan plannen dat je niet ‘s avonds weer thuis hoeft te zijn. Je moet dan natuurlijk wel van kamperen houden. Maar wie houdt er niet van een kampvuurtje aan het eind van een lange dag fietsen? En hoewel bike-packen synoniem lijkt met langere tochten of afstanden rijden, bestaat ook de afkorting S24O: een Sub 24 Hour Overnighter. Oftewel, een kort avontuur waarbij je één nachtje kampeert. Als korte vlucht uit de dagelijkse beslommeringen.

(tekst: bicycling.com)